10 geweldige BBQ-Tips

Na het lezen van deze blog ben je een échte BBQ-MASTER!

De lente is begonnen, de zon laat zich zo nu en dan zien en de temperaturen lopen langzaam op. En dus is het ook tijd om de BBQ weer eens lekker te kietelen. Wij hebben 10 geweldige BBQ-tips, waarmee je dit jaar helemaal de blits gaat stelen voor jouw BBQ gasten.

Tip 1: Temperatuur van het vlees/vis

Zorg ervoor dat het vlees niet te warm of te koud is voordat je het op de BBQ legt. Haal het vlees nooit rechtstreeks uit de vriezer, laat het dan altijd even opwarmen in de koeling of in de kamer. Als het buiten echt warm is (+25 graden), hou dan het vlees zo lang mogelijk in de koeling en pas net voordat je het vlees gaat BBQ’en moet je het eruit halen. Bij temperaturen van rond de 20 graden raden wij aan om het vlees een uurtje van tevoren buiten de koeling te leggen en alvast op te laten warmen door de buitentemperatuur.

Tip 2: Hygiëne

Zorg ervoor dat je altijd met handschoenen te werk gaat en verschillende snijplanken gebruikt voor verschillende soorten vlees, vis en/of groentes. Zorg ook voor een stalen borstel, zodat je na het BBQ-en de BBQ schoon kunt maken. Het makkelijkste is om de temperatuur in de BBQ erg hoog te maken en vervolgens met de borstel de BBQ schoon te maken. Door de hoge temperatuur laat het vuil makkelijker los, dit scheelt jou weer veel werk! Wacht niet tot de dag erna, doe het gelijk!

 

EXTRA TIP: Gebruik ook altijd een vleestang. Op deze manier raak je zelf het vlees niet aan en blijven de vleessappen in het vlees zitten. Bij een vork verlies je namelijk de vleessappen en dit willen we natuurlijk niet!

BBQ tips
BBQ Dordrecht

Tip 3: De start van een succesvolle BBQ

Steek de BBQ altijd aan met natuurlijke aanmaakblokjes en kijk eens naar verschillende soorten houtskool. Zo heb je houtsnippers van olijvenhout, appelhout, kersenhout, beukenhout, whiskeyhout of hout van wijnvaten. Al deze verschillende houtsoorten voegen een andere smaak toe aan uw vlees.

Tip 4: Temperatuur van de BBQ

Een van de belangrijkste elementen in het BBQ-en is de luchttoevoer. Zet alles open en creëer meer warmte, sluit de luchttoevoer als je de hitte wilt verminderen. Zorg ook altijd voor een koele zone, een plek waar de BBQ minder warm is dan de rest van de barbecue. Op deze plek kun je het vlees even laten rusten voordat het officieel op tafel gaat.

Barbecue cateraar Dordrecht

Tip 5: Ga voor grote stukken vlees!

Doe eens iets anders dan een hamburgertje of een kipfiletje en begin aan het echte werk. Denk bijvoorbeeld eens aan een picana. Dit is het staartstuk van het rund en wordt in Zuid-Amerika gevierd als een van de lekkerste stukken vlees. Je kunt dit stuk vlees gewoon in zijn geheel op de BBQ leggen en later in stukken snijden. Gegarandeerd succes!

Extra tip: Zorg voor heerlijke pulled pork en verwarm deze in de Weber Dutch Oven pan op de BBQ of een soortgelijke pan. Een echte verrassing op de BBQ!

Tip 6: Citroentje!

Ook zo’n hekel aan een vies rooster tussen gerechten in? Zorg ervoor dat je wat citroentjes hebt bij de BBQ en ontsmet je rooster tussen twee gerechten in. Zo voorkom je dat je smaken gaat verwisselen bij gerechten.

Tip 7: Een recept, Mexicaanse elotes

Iets waar veel mensen niet aan denken bij een BBQ is het grillen van groentes. Desalniettemin is dit een geweldige uitbreiding aan jouw eigen BBQ! Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het grillen van een gehele verse maiskolf zoals ze in Mexico doen.

Mini-recept

Tip 8: Vlammen

Zorg ervoor dat je geen grote vlammen in de BBQ krijgt, dit zorgt er namelijk voor dat het vlees verbrand en dat wil je niet hebben! Vlammen ontstaan door het druppen van vet van het vlees of van de olie. Het ziet er natuurlijk wel tof uit voor een foto, zoals je hier rechts kunt zien.

Tip 9 : Vis

Kies voor een mooi stuk kabeljauw of vis op de BBQ. Je kunt het vel het beste laten zitten, zodat de vis mooi intact blijft tijdens het barbecueën. Voor het mooie kun je de vis ook in aluminiumfolie verpakken (in papilot) met wat kruiden en een beetje kruidenboter!

Tip 10: Dessert van de BBQ

Doe eens gek en maak je dessert ook op de BBQ. Wij maken regelmatig een heerlijk dessert op de BBQ klaar. Zorg voor een aantal bananen en Rolo. Snij de banaan open aan de binnenkant in de vorm van een bootje en leg daar een aantal Rolo’s in. Na een tijdje begint de Rolo te smelten en heb je een verrukkelijk dessert van de BBQ!

BBQ catering

Wil je toch liever de BBQ uit handen geven aan een professional?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Na vele jaren BBQ-ervaring zijn wij namelijk van alle markten thuis. Zo hebben wij verschillende BBQ’s, zoals de Weber Summit Charcoal Grill, in ons assortiment, waarop iedere gerecht op de beste manier kan worden bereid.

Onze BBQ-chef op locatie heeft alle kennis en ervaring die u zoekt. Hij kan hier en daar het een en ander toelichten en zelfs workshops zijn hem niet te gek! Vraag eens naar de mogelijkheden of bekijk onze pagina voor de barbecue

Kom gerust eens langs!