Eten voor feestje, onze 7 buffet tips.

Voorbereiding is heel belangrijk.
Helaas.

Iedereen heeft wel eens een grote groep mensen over de vloer om iets te vieren. Niets leukers dan een feestje, maar bij je eigen feestje komen nog wel een aantal dingen kijken natuurlijk. Wij zullen ervoor zorgen dat je jezelf over het eten voor het feestje in ieder geval niet meer druk hoeft te maken. Jouw gasten zullen na het lezen van onze blog gegarandeerd met een goed gevulde maag terug naar huis gaan. Wel even een kanttekening; jij, als kok, zal bij aankomende feestjes steeds gevraagd worden om mee te helpen met het buffet. Maar goed, dat moet je maar voor lief nemen.

Tip 1: Creëer een logische volgorde

Allereerst is het een goed idee om de borden aan het begin van het buffet te zetten. Naast de borden komen dan de stokbrood en kruidenboter. Wij snijden altijd het stokbrood voordat het buffet bij de klant geserveerd wordt. Op deze manier voorkom je een wachtrij bij het buffet en heb je minder kruimels in huis.

Begin met enkele koude voorgerechten, zoals een lekkere carpaccio of een salade

Daarna is het tijd voor het hoofdgerecht. Sorteer de verschillende soorten gerechten hun eigen groep, bijvoorbeeld de vlees- & visgerechten apart.

Aan het einde van het buffet komt het bestek. Je zet dit aan het einde, omdat de gasten anders tijdens het opscheppen het bestek onhandig vast moet houden.

Extra tip: De meeste mensen zijn rechtshandig en scheppen daarom met de rechterhand op. De looprichting van een buffet zou dus van rechts naar links moeten zijn, zodat men gemakkelijker op kan scheppen

Tip 2: Ga voor simpel.

Zorg voor makkelijke gerechten, zodat je niet heel de dag in de keuken staat.

Een gemakkelijk voorgerecht is altijd soep. Een pastasalade of een rucola-salade is ook makkelijk om in grote partijen te maken. Een gemakkelijk, maar toch heerlijk hoofdgerecht is een Spaghetti Bolognese of aardappelgratin.

Extra tip: Zorg voor een vlaggetje of briefje met daarop wat het gerecht is, zodat de gasten altijd weten wat zij voor lekkers gaan eten.

Italiaans Buffet
oosters-buffet

Tip 3: Hoeveelheden.

Hiervoor heb je al gelezen dat soep een makkelijk gerecht is, maar hoe veel soep moet je dan eigenlijk maken? Ga uit van 250ml soep per persoon. Lekker bij de soep is natuurlijk ook een stuk stokbrood, als je uitgaat van 1/5 stokbrood per persoon is meer dan voldoende.

Als het gaat om de warme gerechten, dan rekenen wij op ongeveer 500 gram per persoon. Kijk wel uit met de gekookte en ongekookte gewichten van bepaalde producten, zo is 100 gram ongekookte rijst al snel 250 gram in gekookte hoedanigheid. 

Verder, op=op. Beschouw het als een compliment als alles op gaat van een bepaald gerecht, er zijn nog genoeg andere gerechten waar de gasten van kunnen genieten.

Tip 4: Houd je eten warm.

Wij gebruiken zelf altijd chaffing dishes om te zorgen dat onze gerechten warm blijven. Met potjes brandpasta en een laagje water in de bak onder het eten zorg je ervoor dat het eten zo’n 2,5 à 3 uur warm blijft doordat het water verwarmd wordt door de brandpasta.

Na al het zwoegen op het buffet is het natuurlijk wel zo fijn als het eten ook zoals het hoort worden gegeten.

buffet-dordrecht

Tip 5: Maak de afwas iets gemakkelijker en laat de gasten hun borden en bestek zelf scheiden.

Zorg voor een krat of een stevige doos waar de gasten de de vieze borden in kunnen zetten en gebruik een emmer voor het vieze bestek. Zo zorg je ervoor dat je zelf niet meer de borden en het bestek hoeft te scheiden alvorens het door de vaatwasser gaat.

Tip 6: Wacht even met het dessert.

Zet absoluut niet tegelijkertijd het dessert op tafel met de voor- en hoofdgerechten. Zo voorkom je dat de gasten gelijk het hoofdgerecht laten staan en doorgaan naar het dessert, wat betekent dat al het harde werk voor niets is geweest.

Het is ook beter om het eten even te laten zakken voordat het dessertje genuttigd wordt voor de spijsvertering.

 

Tip 7: Denk aan de kinderen

Vaak zitten kinderen niet te wachten op jouw culinaire escapades. Maak een kinderhoek met een eigen tafeltje en laat ze lekker met elkaar zitten. Een lekker frikandelletje, een kroketje met mosterd en patatjes is vaak voor de kids helemaal perfect! Onder het genot van Netflix heb je geen omkijken meer naar ze.

Liever uitbesteden?

Mocht u zelf geen zin hebben om al deze voorbereidingen te treffen voor uw feest, dan kunt u altijd contact met ons nemen en dan zorgen wij ervoor dat het Dik Voor Elkaar komt. Wij verzorgen catering in de regio Dordrecht en Rotterdam, waaronder ook buffetten. Wij hebben verschillende soorten buffetten, deze kunt u op deze pagina vinden. Mocht u zelf een buffet samen willen stellen met behulp van één van onze ervaren medewerkers dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Neem gerust even contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Kom gerust eens langs!

Laat een reactie achter